به گزارش سلام لردگان ، علي لاريجاني رئيس مجلس شوراي اسلامي عصر امروز شنبه در نشست خبري با خبرنگاران داخلي و خارجي که در سالن شهيد مدرس مجلس مشروطه برگزار شد، از حضور مردم در راهپيمايي 22 بهمن قدرداني کرد.
وي حضور مردم در اين راهپيمايي را حاوي پيام مهمي در داخل و خارج از کشور عنوان کرد و گفت: اين حضور، همبستگي داخلي را به شدت عميق و ظرفيت کشور براي حل و فصل مسائل را افزون کرد.
رئيس مجلس در ادامه سخنان خود با اشاره به برگزاري اجلاس بينالمجالس کشورهاي اسلامي در تهران يادآور شد: ايران موسس اين اتحاديه بوده و اين اتحاديه در بين مجالس کشورها بعد از بينالمجالس جهاني بيشترين نقشآفريني را دارد.
لاريجاني از استقبال کشورهاي اسلامي براي حضور در اجلاس بينالمجالس در تهران تقدير کرد و گفت: روز سهشنبه اين هفته مجمع عمومي اين اجلاس تشکيل شده و تا روز بعد ادامه خواهد داشت.
وي همچنين اظهار داشت: اميدواريم اجلاس بينالمجالس کشورهاي اسلامي در تهران که با حضور جمع زيادي از روساي مجالس کشورهاي اسلامي تشکيل ميشود، به چالشهاي مهمي که در عالم اسلام وجود دارد توجه خاصي داشته باشد که موضوع فلسطين، مسئله افراطيگري و نيز مشکلاتي که در راه دموکراسي در کشورهاي اسلامي ايجاد شده و ايجاد بسترهاي مناسب براي استفاده بهينه از ظرفيتهاي کشورهاي عضو در توسعه آباداني و پيشرفت علمي از اين جمله است.
وي افزود: اميدواريم با همت همه کشورهاي اسلامي، اين کنفرانس نتايجي ملموس براي ملل مسلمان داشته باشد. من مخصوصا بر روي همکاريهاي فناوري و علمي بين کشورهاي اسلامي تاکيد ميکنم چراکه امروز کشورهاي اسلامي همانند گذشته نيستند و از قابليتهاي خوبي برخوردار شدند و بايد اين ظرفيتها براي بالا بردن سطح همکاريهاي کشورهاي عضو مورد استفاده قرار گيرد.
رئيس مجلس شوراي اسلامي با اشاره به بررسي بودجه سال 93 در مجلس و تحويل به موقع آن از سوي دولت گفت: خوشبختانه امسال دولت، بودجه را به موقع به مجلس تحويل داد و همانطور که ملاحظه ميشود هنوز يک ماه و اندي به پايان سال باقي مانده اما کار بررسي بودجه در مجلس به پايان رسيده و کار اصلاح ايرادات وارده از سوي شوراي نگهبان به لايحه بودجه تا پايان هفته جاري خاتمه پيدا ميکند.
لاريجاني اظهار داشت: طبعا دولت يک ماه فرصت دارد که آييننامههاي اجراي بودجه را تدوين کند و سال آينده بخشهاي مختلف اجرايي با يک نظام روشن کار خود را آغاز کنند و مخصوصا صاحبان سرمايه نيز بدانند که در چه چارچوبي سال آينده ميتوانند کار بکنند.
وي با بيان اينکه فايده سر موقع کار کردن در همين اوان کار دولت مشهود است افزود: در کل بودجه سال 93 آنچه که در لايحه بود و آنچه که در مجلس به تصويب رسيده حدود سه درصد افزايش پيدا کرده يعني بودجه کل کشور 806 هزار ميليارد تومان در لايحه بود که در مصوبه مجلس به 833 هزار ميليارد تومان افزايش پيدا کرد.
لاريجاني افزود: در مورد شرکتهاي دولتي، بودجه کل کشور 2 درصد و در مورد بودجه عمومي و بودجه عمومي يک درصد افزايش پيدا خواهد کرد.
رئيس مجلس در ادامه تصريح کرد: مهم اين است که در نوشتن سند بودجه علاوه بر تنظيم امور مالي هدفگيريهاي روشني نيز انجام شده است. فکر ميکنم مجلس تلاش کرد در زمينه حمايت از توليد و تسهيل فضاي کسب و کار گامهاي روشني بردارد. ما در شرايط رکود و تورم هستيم و تغيير شرايط هم کار راحتي نيست.
وي افزود: اولين آن در بند «ج» تبصره 2 بود که در پرداخت بدهي به بخشهاي خصوصي و تعاوني ديديم. يکي از مشکلات موجود، بدهيهاي دولت به بخش خصوصي و تعاوني است بنابراين در اين بند به اين موضوع توجه شده است.
رئيس مجلس ادامه داد: يکي ديگر از اين گامها، اجازه استفاده از تسهيلات خارجي يا فاينانس است که علاوه بر باقيمانده فاينانس سال گذشته، معادل ريالي 35 ميليارد دلار توسط دولت و بخش خصوصي قدرت جذب براي بخش خصوصي وجود دارد و اين يک نکته مهم به رونقبخشي بخش خصوصي است و منابع فعلي اجازه هزينه بيشتر نميدهد بنابراين بايد از فاينانس استفاده کرد و 35 ميليارد دلار در اين زمينه استفاده شده است.
لاريجاني گفت: نکته سوم، اجازه سپردهگذاري به صندوق توسعه ملي در حد 2ميليارد دلار در بانکهاي خصوصي براي ضمانتهاي بانکهاي خصوصي است تا جهت تأمين کارگاه و يا شرکتهايي که موفق به تأمين کالا و خدمات بخش خصوصي ميشوند، استفاده شود.
رئيس مجلس در ادامه تصريح کرد: مشکل ديگر، طرحهاي نيمه تمام بود که قرار شد اگر عوامل غير ارادي باعث معطل ماندن بخشهاي خصوصي شده است و اينها نتوانستند بدهي خود را پرداخت کنند و يا پروژه نتوانست تکميل شود، از صندوق توسعه تسهيلات بگيرند و تا مقدار زيادي از طرحهاي نيمهتمام تکميل شود. مشکل ديگري براي ديرکرد تسهيلات بانکي بود. ما آنها را در قانون بخشودگي اعمال کرديم تا دچار مشکل نشوند.
لاريجاني گفت: به دولت اجازه داده شده است در تبصره الحاقي 4 بودجه به واحدهاي در حال تعطيلي صنايع توسط سازمان گسترش صنايع تکميل شوند. اينجا به اين سازمان اجازه داده شده است تا اين طرحها تکميل شود. ضمنا الزامي براي بانکها ايجاد شد تا براي گشايش LC ميزان 30 درصد بيشتر مبلغ کالا را نگيرند و ما به صورت قانوني آن را الزام کرديم.
لاريجاني گفت: در بحث حمايت از توليد نيز به صندوق توسعه ملي اجازه داده شد 20 درصد از منابع خود را سپردهگذاري کنند و براي تضمين وامهايي که جهت تکميل طرحهاي مختلف نياز است، تأمين شود.
نماينده مردم قم در مجلس بخش بعدي سخنان خود را به بيان نحوه تسويه مطالبات گيرندگان تسهيلات، نحوه افزايش سرمايه، نرخ تبديل ارز به ريال، زمان استمهال و نحوه بخشودگي به جرائم اختصاص داد و گفت: تمامي اين موارد را به دستورالعملي که شوراي پول و اعتبار تصويب ميکند، منوط کرديم.
وي اضافه کرد: به صندوق توسعه ملي اجازه داده شد تا 3.5 ميليارد دلار نزد بانکهاي تخصصي سپردهگذاري کند تا مبلغ مذکور از سوي بانکهاي عامل با معرفي وزارت صنعت و جهاد کشاورزي در قالب تامين سرمايه در گردش واحدهاي توليدي، خصوصي و تعاوني و همچنين بنگاههاي وابسته به موسسات غير دولتي به مصرف برسد.
لاريجاني افزود: اين يک گشايش ديگري براي تامين سرمايه در گردش بنگاههاي توليدي است که امروز آنها با همين مشکل مواجهند.
وي در همين زمينه گفت: به صندوق توسعه ملي اجازه داده شده تا از منابع ريالي مانده اعتبارات بودجه سال 91 و 92 در بانکهاي خصوصي سپردهگذاري کند تا براي طرحهاي داراي توجيه فني و اقتصادي تسهيلات داده شود؛ اوراق مشارکت در حد بيش از 20 هزار ميليارد تومان براي طرحهاي مهم در نظر گرفته شده، البته مقداري مشکل در فروش اينها است که هم براي شهرداريها و طرحهاي مهم در نظر گرفته شود اما بايد در نرخ دولت موضوع را در نظر قرار دهد تا جذب آن بيشتر شود.
رئيس مجلس به بودجه بخش بهداشت و درمان اشاره کرد و گفت: پيشنهادي در صحن داده شد که داراي ابهاماتي بود و پس از رفع ابهامات، اينکه اين منابع چگونه بين اين 2 دستگاه هزينه شود را به عهده معاونت برنامهريزي و توسعه نيروي انساني گذاشتيم که شوراي نگهبان به آن ايراد گرفت و تاکيد کردند که بايد اين موضوع کاملا روشن باشد که چه مقداري براي وزارت بهداشت و چه مقداري براي بيمه سلامت در نظر گرفته شده است.
وي اضافه کرد: اين موضوع را در کميسيون تلفيق اصلاح خواهيم کرد زيرا به اعتقاد من نظر شوراي نگهبان، نظر درستي است.
رئيس مجلس شوراي اسلامي در ادامه سخنان خود به جزئيات ديگري از بودجههاي در نظر گرفته شده براي بخشهاي مختلف کشور پرداخت.
وي در همين زمينه خاطرنشان کرد: علاوه بر موارد ذکر شده، براي طرحهاي مهم و سرمايهگذاري براي نفت و گاز صد ميليارد دلار اختصاص يافت که اميدواريم در اين بخش موثر باشد.
لاريجاني اظهار داشت: حرکت جهشي براي طرحهاي مهم و سرمايهگذاري انجام شد که اميدواريم از اين سرمايه که با گشاده دستي در مجلس تصويب شده، به خوبي استفاده شود.
وي با اشاره به قانون هدفمندي يارانهها خاطرنشان کرد: دولت بعد از اينکه لايحه بودجه را به مجلس تقديم کرد، پيشنهادي را در اين خصوص ارائه داد که در کميسيون تلفيق مورد بررسي قرار گرفت و با يک تعديل تصويب شد.
رئيس مجلس تصريح کرد: در مجلس نيز پيشنهاد ديگري در اين زمينه ارائه شد که در واقع روح آن اين بود که فعلا همين مصوبه براي سال 92 اجرا شود که هنوز مصوبه مجلس اجرا نشده و براي سال آينده دولت ملزم شد که لايحهاي را ارائه کند و 11 هزار ميليارد هم براي اين 3ماه در نظر گرفته شد.
لاريجاني گفت: حالا فرصتي است که مجلس با مذاکره با دولت به يک تفاهم در مورد سهم هدفمند کردن يارانهها و کمکهايي که از اين طريق به توليد و بخش بهداشت و درمان شود، برسد.
رئيس مجلس ادامه داد: تصور ميکنم که رويکرد مجلس در بررسي بودجه بيشتر توجه به رونقبخشي به توليد بود و تا آنجايي که مجال بود و اجازه ميداد که در قانون بودجه به آن بپردازد، تصميمات گرفته شده که فکر ميکنم براي آينده کشور راهي جز تسهيل فضاي کسب و کار و اقدامات عملي براي رونق بخش توليد نداريم.
وي اضافه کرد: هر چند که همين کار هم بدون مشکل نيست، اما راهي نيز به غير از اين وجود ندارد، بنابراين، اين رويکرد را رويکرد درستي ميدانم و اميدوارم که دولت هم با همين روحيه بودجه را محقق و به اجرا درآورد تا کشور از اين فضاي رکود خارج شود.
لاريجاني در پاسخ به سؤالي درباره اينکه چگونه ميتواند فاز دوم هدفمندي يارانهها در سال 93 اجرايي شود و کمترين فشار به مردم وارد شود، گفت: بحث هدفمند کردن يارانهها در مقام موضوع، بحث مهمي است و بايد اين اصلاحات صورت بگيرد اما هدفمندي يارانهها بد متولد شد. نحوه اجراي آن به نحوي بود که مشکلاتي را ايجاد کرد و قانون اجرا نشد. در قانون هم کمک به بخشهاي توليدي بود تا دچار رکود نشوند و هم حمل و نقل و به بهداشت بايد توجه ميشد اما اين کار متأسفانه صورت نگرفت و نواقصي دامنگير وضعيت فعلي شده است.
وي افزود: حالا براي گام بعدي بايد با دقت بسياري صورت گيرد چرا که در هدفمندي يارانهها بايد قيمت حاملهاي انرژي تغيير پيدا کند.
لاريجاني گفت: اختلاف نظرهايي که وجود دارد بر اساس سطح افزايش قيمت هدفمندي يارانهها است. اينکه در اصلاح قيمتها در گام دوم به بحث توليد و بهداشت و درمان بايد توجه کافي شود بين دولت و مجلس توافق وجود دارد اما منابعي بايد باشد.
وي افزود: منابعي که در دور اول توزيع شد، در سال حدود 42 هزار ميليارد تومان بود اما پولي که از اصلاح قيمتها به دست آمد، 27 هزار ميليارد تومان بيشتر نيست بنابراين بايد اين چاله را پر کند و بعد منابعي را درست که از توليد، بهداشت و حمل و نقل حمايت کرد. اين يک مقدار افزايش قيمتها و نگرانيها را زياد ميکند و بايد با مجموع شرايط آن را تسهيل کرد.
لاريجاني گفت: من فکر ميکنم چارهاي جز اجراي گام دوم هدفمندي يارانهها نيست اما اينکه چه ميزان اين گام را برداريم، اجراي هدفمندي يارانهها بايد با تأمل بيشتري صورت گيرد و اميدواريم در کميسيون تلفيق به تمام اين ظرايف توجه شود تا گام دوم سبب نارضايتي در کشور نشود.
وي در ادامه و در پاسخ به سؤال خبرنگار روزنامه حريت ترکيه در خصوص نزديکي ايران و کشورهاي اروپايي پس از توافق ژنو و گسترش همکاريهاي اقتصادي بين ايران و اروپا گفت: روابط ايران با کشور ترکيه روابط بسيار صميمانهاي است. کشور ترکيه دوست، برادر و همسايه ماست و در سالهاي گذشته روابط تجاري ما رشد بسيار خوبي داشته و رايزنيهاي سياسي بين ما و ترکيه زياد انجام شده است ضمن اينکه در بعضي زمينهها اختلاف نظر وجود دارد اما در کل هم رايزنيهاي سياسي و هم سطح مراودات سياسي ما با ترکيه افزايش پيدا کرده است و نگاه دولت فعلي همکاري بيشتر با همسايگان است.
وي ادامه داد: با اتحاديه اروپا نيز ايران همواره روابط تجاري گسترده و خوبي داشته است و در کل اتحاديه اروپا شريک اول ايران محسوب ميشد اما با حوادثي که در سالهاي جاري رخ داد سطح روابط تجاري ايران و اروپا کاهش پيدا کرده است و رقباي ديگر جايگزين شده است.
رئيس مجلس ادامه داد: هم اکنون اقبالي وجود دارد که روابط ايران و اروپا به جايگاه قبلي خود برسد البته اين مسئله کمي زمانبر است و اميدواريم در گفتوگوهاي ايران و اتحاديه اروپا مجالي به وجود بيايد. برخي از سفر هيأتهاي اروپايي که به ايران انجام شده است، مذاکرات بسيار خوبي داشته و اگر اين مسير ادامه پيدا کند، سطح روابط ايران و اتحاديه اروپا ميتواند افزايش پيدا کند.
لاريجاني در پاسخ به سؤال خبرنگار مهر درباره ظلمهاي حکومت بحرين به مردم اين کشور و به خصوص شيعيان و همچنين جنايات تکفيريها در سوريه و تدبير ايران در اجلاس بينالمجالس براي حل اين مشکلات گفت: فکر ميکنم در 2سال و اندي که از آغاز حوادث بحرين و سوريه گذشته است نظام بينالملل يک مسير دايرهاي را درباره سوريه و بحرين طي کرده است.
وي افزود: جمهوري اسلامي ايران از ابتدا معتقد بود که حل و فصل اين مسائل بايد در يک مسير سياسي صورت بگيرد اما آنها اين را قبول نداشتند و به دنبال روشهاي نظامي رفتند و اين عوارض را براي مردم منطقه ايجاد کردند. شايد در ژنو 1 هم يک نگاه دقيقي به اين موضوع نبود که نتوانستند راهحل دقيقي را پيدا کنند اما در ژنو 2 تلاش اين است که راهحل سياسي براي اين مسئله استفاده شود و هنوز خيلي در اين باره کاري انجام نشده است و در برخي جاها اختلاف نظر جدي است.
رئيس مجلس تصريح کرد: ما فکر ميکنيم در رفع چالشهاي موجود در منطقه، مردمسالاري که يک عنصر مهم براي مسلمانان است، مورد توجه قرار بگيرد چرا که با اقدامات نظامي حل اين مشکلات تأثيرگذار نيست و کشورهاي بزرگ نيز به اين نتيجه رسيدهاند که راهحل سياسي اين مسائل را حل ميکند. اميدواريم در اجلاس بينالمجالس روي راهحل سياسي تأکيد شود و فرصتي نيز باشد تا بحثهاي در اين خصوص ميان مسئولين انجام شود.
لاريجاني گفت: فکر جمهوري اسلامي ايران اين است که پيدا کردن راهحل سياسي بهترين راه است اما بايد توجه کرد که راهحل سياسي نيازمند يک ارده است. با احترام گذاشتن به آراء مردم ميتوان يک راهحل سياسي پيدا کرد.
همچنين لاريجاني در پاسخ به سؤال خبرنگار رسالت درباره اينکه در رديفهاي سنواتي، رديفي به نام رديف درآمدي انفال نداريم، گفت: پول نفت و گاز جزو درآمد انفال محسوب ميشود. منابع جمهوري اسلامي ايران تا حد زيادي متکي به انفال است. عنوان آن چندان مهم نيست اما بايد بدانيم از اين درآمد براي پيشرفت کشور استفاده ميشود.
لاريجاني در پاسخ به سوال خبرنگار پارلماني خبرگزاري فارس در ارتباط با تغيير لحن مقامات آمريکايي به دنبال برخي مواضع اتخاذ شده از سوي برخي از مسئولان کشورمان و اظهارنظر مقامات آمريکايي در مورد مسائل دفاعي و موشکي کشورمان و آزادي سران فتنه و اينکه اين تغيير لحن از چه چيزي نشأت ميگيرد، گفت: آمريکاييها حق دخالت در امور داخلي کشور ما را ندارند و در مسائل موشکي قبلا پيش از اين نيز مطالبي را گفته بودند که پاسخهاي لازم به آنها داده شده بود.
وي افزود: وقتي آنها ميگويند که هميشه گزينههاي ما روي ميز است بايد توجه داشته باشند که بازتاب آن اين است که ايران هميشه بايد مراقب باشد که به کشورش لطمهاي وارد نشود.
رئيس مجلس شوراي اسلامي تصريح کرد: مقامات آمريکايي حرف بيحساب زياد ميزنند و دليلي ندارد که ما وقت خود را صرف حرفهاي بيحساب آنها کنيم. مهم اين است که همبستگي داخلي کشور براي دفاع از منافع ملي حفظ بشود.
وي افزود: بعضي از موارد هم بايد با صراحت به آنها پاسخ داده شود به خصوص مواردي که در شئونات داخلي کشور دخالت ميکند بنابراين به مسائلي که از سوي آمريکاييها نيز مطرح ميشود بستگي دارد اما در حالت کلي اين تهديدات را خيلي جدي نميدانم. از قبل هم با شدت خيلي بيشتري اين حرفها وجود داشت اما خاصيتي در آنها مترتب نبود.
وي افزود: آنچه که مهم است اين است که ما منافع ملي کشور خود را در بهترين شرايط به پيش ببريم. برخي از جريانها هم در آمريکا و هم در منطقه وجود دارد که بدشان نميآيد که مذاکرات ايران و غرب قطع شود و حل و فصل مسئله هستهاي در زمينه سياسي منقطع شود.
رئيس قوه مقننه خاطرنشان کرد: ضمن اينکه بايد از منافع ملي با قدرت دفاع کرد بايد مراقب شيطنتها نيز بود. آنجايي که لازم باشد بايد پاسخ لازم به حرفهاي مطرح شده داده شود و تا آنجايي که من ميبينم مسئولين وزارت امور خارجه کشورمان هرازگاهي پاسخ آنها را ميدهند. در مجلس هم نمايندگان اگر لازم باشد خود آنها و در صورت لزوم با صدور بيانيه پاسخ لازم را ميدهند.
لاريجاني اظهار داشت: در مورد پروتکل الحاقي هنوز وقت هست و لازم نيست جلوتر از اين شرايط ما تصميمي بگيريم. وقت زيادي است براي اينکه ما ببينيم آنها در مسير کار خود تا چه اندازه به درستي عمل ميکنند و وقت مباحثه در مورد پروتکل الحاقي الان نيست.
وي در پاسخ به سؤال ديگري درباره احضار برخي از نمايندگان از سوي دستگاههاي قضايي به دليل اظهارات آنها درباره برخي موضوعات مطرح در کشور گفت: قبلا من در اين زمينه اظهارنظر کردهام و نمايندگان در چارچوبهاي قانوني ميتوانند اظهارنظر کنند و اگر چارچوبها خارج شوند مانند هيأت نظارت بر نمايندگان رسيدگي خواهد کرد البته اين به اين معنا نيست که شخصي در صحبتهاي خود افترا بزند.
رئيس مجلس شوراي اسلامي در ادامه در پاسخ به سوالي درخصوص حضور يک نماينده در تيم مذاکرهکننده هستهاي گفت: پرونده مذاکرات هستهاي هميشه در اختيار شوراي عالي امنيت ملي است و آنها مسئول پيگيري موضوع بودند.
وي اضافه کرد: پرونده هستهاي در اختيار مجلس نيست بنابراين کار از سوي آنها (شوراي عالي امنيت ملي) دنبال ميشود، قطعا مجلس موضوع را رصد کرده و پيگيري ميکند و در جاي لازم از حقوق ملت دفاع خواهد کرد.
نماينده مردم قم در مجلس در همين زمينه خاطرنشان کرد: ما با موضوع ارتباط داريم و اين ارتباط در سطوح مختلف وجود دارد؛ آقاي بروجردي هم که رئيس کميسيون امنيت ملي مجلس هستند در جلسات مربوطه اين موضوع (هستهاي) شرکت ميکنند که البته پيشتر نيز اينگونه بود که رئيس کميسيون امنيت ملي در جلسات حضور داشتند که اکنون نيز حضور دارند.
وي در پاسخ به سوال خبرنگار ديگري مبني بر اينکه با توجه به موفقيت دولت در بخش سياست خارجي آيا مجلس شوراي اسلامي سياست ارتباطهاي پارلماني را ادامه خواهد داد و آيا اين مواضعکاري با دستگاه سياست خارجي نيست، گفت: ديپلماسي پارلماني از قبل وجود داشت، حتي در شرايطي که يک گرفتگيهايي در ديپلماسي رسمي کشور به وجود ميآمد رفتارهاي ديپلماتيک پارلماني وجود داشت.
وي افزود: همواره ديپلماسي پارلماني نقش مکمل ديپلماسي دولتها را ايفا ميکند که به آن موازيکاري نميگويند، ديپلماسي پارلماني در تمامي کشورها وجود دارد زيرا يک ظرفيت جديد است که ميتوان از آن بهره برد.
خبرنگاري از لاريجاني پرسيد «برخي نمايندگان ميگويند از جزئيات توافقنامه ژنو بياطلاع هستند و از طرفي برخي از اعضاي تيم مذاکرهکننده هستهاي گفتهاند که ما به صورت دقيق مذاکرات را براي رئيس قوه مقننه تشريح کرديم، حال شما پاسخ دهيد که براي اغناي نمايندگان و افکار عمومي چه روندي را در پيش خواهيد گرفت» که رئيس مجلس پاسخ داد آنچه که از آن به عنوان جزئيات ياد ميکنند همين مباحثي است که در رسانهها مطرح شده، چيزي غير از اين من نديده و نشنيدهام.
وي ادامه داد: تفاوت ها فقط در اين است که چگونه مذاکرات انجام شده که به اين نتيجه رسيدند؛ اين مبحث هم نيازمند بحثهاي طولاني است که من هم از برخي از جزئيات آن اطلاعي ندارم و لزومي هم ندارد مطلع باشم، در واقع، مهم نتيجهگيري است.
نماينده مردم قم در مجلس شوراي اسلامي رعايت چارچوبها در مذاکرات را داراي اهميت دانست و گفت: من چيز جديدي نميبينم که مبهم باشد.
لاريجاني در پاسخ به سؤالي مبني بر اينکه آقاي رئيسجمهور اخيرا از اين موضوع گلايه کردهاند که چرا نخبگان و دانشگاهيان داخل درباره مسائل کشور و عملکرد دولت اظهارنظر نميکنند، فضاي نقد را در کشور چگونه ارزيابي ميکنيد و علت محافظهکاري نخبگان در اظهارنظراتشان چيست؟ گفت: اينکه فضاي نقد به وجود آيد و در کشور نخبگان بتوانند اظهارنظر کنند کار درستي است و رسانهها در اين زمينه بسيار ميتوانند کمک کرده و اظهارات نخبگان را منعکس کنند.
لاريجاني تصريح کرد: اظهارات نخبگان سياسي در رسانهها منعکس است و رسانههاي ما نظرات کساني که سابقه کار در زمينه مسائل سياسي را دارند منعکس ميکند و شايد نگاه آقاي رئيسجمهور بيشتر اين بود که دانشگاهيان و اساتيد دانشگاهي حضور داشته باشند و طبعا بايد ساز و کاري باشد تا آنها کاملا در جريان قرار بگيرند و بتوانند اظهارنظر کنند و اين فضا فراهم شود و رسانهها ميتوانند مؤثر باشند.
وي ادامه داد: کار، کار درستي است هر چه رسانهها در اين زمينه کمک کنند ميتوانند انتخابهاي بهتري را در اختيار مسئولان قرار دهند.
رئيس مجلس در پاسخ به سؤالي مبني بر اينکه بعد از 8 سال عقلانيت و منطق در سايه دولت تدبير و اميد به کشور بازگشته است؛ اين تصور پيش آمده که مجلس رفتار دوگانهاي در پيش گرفته است، مجلس در دولت پيش رفتار منفعلانهاي داشت اما امروز با توجه به تذکرات و کارت زردها نوعي مانعتراشي پيش آمده، نظر شما در اين باره چيست؟ افزود: خوشبيني شما را که ميگوييد عقل به سيستم برگشته است تبريک ميگويم اما عقل قابل تعطيل نيست و هميشه وجود دارد اما درجات آن متفاوت است.
لاريجاني ادامه داد: در اينکه مجلس چه نسبتي با دولتها دارد، ما هميشه گفتهايم که مجلس به عنوان يک قوه بايد مستقل باشد و ضمن اينکه همراهي، گفتوگو و کمک به دولتها را در پيش ميگيرد، بايد در مسير کار خودش تصميمگير باشد و مستقل تصميم بگيرد؛ در دولت فعلي هم همين طور است.
وي گفت: نگاه ما همين است که اگر قوانين در کشور به درستي انجام شود، امور بر روي ريل درست قرار ميگيرد و شرايط قابل پيشبيني ميشود. اگر نقدي به گذشته هم وجود دارد به دليل اين است که قوانين را به درستي اجرا نميکردند ، اين موضوع را که مکررا دولت ميگويد ميخواهيم قانون را اجرا کنيم حرف سنجيدهاي ميدانيم و انشاءالله همين مسير را طي ميکنند و مجلس هم در اين زمينه کمک کار دولت خواهد بود.
لاريجاني در پاسخ به سؤالي مبني بر اينکه شما ديروز اين موضوع را مطرح کرديد که اتحاديه مجالس اسلامي ميتواند به وحدت کشورها و امت اسلامي کمک کند و به نظر ميرسد اين وحدت پيش درآمدي دارد که اتحاد داخلي است؛ دولت يازدهم بحث آشتي ملي را مطرح کرد. در حال حاضر مجلس براي آشتي ملي در کشور و رفع حصر و وضعيت زندانيان دستور کاري دارد، يادآور شد: بحثي که بنده مطرح کردم در کل کشورها يک بحث مبنايي است.
وي تصريح کرد: اگر امت اسلامي از ظرفيتهاي يکديگر به درستي استفاده کنند به نفعشان است. گاهي در همين بينالمجالس بحث بازار مشترک کشورهاي اسلامي مطرح شد ولي محقق نشد. از اين رو معلوم است يک گيري در کشورهاي اسلامي وجود دارد که خيلي توانمنديهاي خود را باور ندارند و اين در درازمدت به امت اسلامي لطمه ميزند.
لاريجاني گفت: هر چقدر هم در مورد همگرايي سياسي بين کشورهاي اسلامي صحبت کنيم اما پيوندهاي اقتصادي آنها را برقرار نکنيم نميتوانيم موفق باشيم بنابراين اين يک موضوع اساسي براي کشورهاي اسلامي است البته مشکلاتي هم دارد؛ در حال حاضر نيز کشورهاي اسلامي وضع يکساني از نظر ساختار حکومتي ندارند اما بايد تلاش کرد اين ظرفيتها را زنده کرد.
رئيس مجلس تصريح کرد: آن مطالبي هم که شما مطرح کرديد من فکر ميکنم از طريقي که انجام شد بايد دنبال کرد و از طريق دبيرخانه شوراي امنيت ملي که اين موضوعات را دنبال ميکند، دنبال کرد؛ بنابراين در اختيار دولت است و آنها ميتوانند همين نظراتي که شما داريد و ديگران هم نظرات ديگري دارند همه را بسنجند، بررسي کنند و تصميم سنجيدهاي بگيرند.
لاريجاني در پاسخ به سوال خبرنگار ديگري مبني بر اينکه مقام معظم رهبري فرمودند که به دولت براي حل مسائل فرصت داده شود اما به نظر ميآيد بعضي از نمايندگان با اين توصيهها همسو نيستند، اظهار داشت: همکاري بين مجلس و دولت در شرايط فعلي امري لازم است، عبور از اين شرايط سخت چه از نظر اقتصادي چه ديپلماتيک احتياج به همکاري قوا دارد.
وي با بيان اينکه فضاي کلي مجلس را همکاري با دولت ميدانم، خاطرنشان کرد: اظهارنظر در مجلس از سوي نمايندگان مختلف آزاد است و ممکن است افراد از سوي دلسوزي مباحثي را مطرح کنند؛ برآيند حرکت مجلس کمک به حل و فصل مسائل مخصوصا در موضوعات اقتصادي است کمااينکه همگان ديدند در اصلاحيه بودجه در مجلس بررسيهاي صورت گرفت و کمکهايي نيز به دولت شد.
لاريجاني با اشاره به راي اعتماد نمايندگان به وزراي پيشنهادي دولت گفت: اين کمکها در زمان راي اعتماد نيز انجام شد زيرا نگاه نمايندگان ياري دولت است. نگاه مجلس در مباحث نگاه تخصصي است و البته آراي مختلف در خانه ملت طبيعي به نظر ميآيد.
خبرنگار پرستيوي با اشاره به موضعگيري لاريجاني در تونس و واکنش شتابزده هيأت آمريکايي پرسيد: برخي غربيها با اشاره به موضع گيري شما عنوان ميکنند که در آستانه مذاکرات وين رويکرد ايران به مذاکرات هستهاي تغيير کرده است، آيا شما چنين تحليلي را قبول داريد؟
لاريجاني در پاسخ، با اظهار بي اطلاعي از اين تحليل گفت: ما در تونس حرف جديدي را مطرح نکرديم و موضعگيري همان موضع قبلي جمهوري اسلامي ايران نسبت به مسائل مختلف منطقه از جمله فلسطين بود.
وي در ادامه با اشاره به مشکلات انقلابهاي منطقهاي، گفت: بايد در اين محافل به سنگاندازيهايي که در اين انقلابها ميشود توجه کرد تا آنها دچار هزينههاي بيشتري نشوند.
رئيس مجلس افزود: سياست جمهوري اسلامي ايران در مورد موضوعات اساسي همين بوده و ربطي به مذاکرات هستهاي ندارد.
لاريجاني در پاسخ به سوال خبرنگار شبکه 2 دانمارک در خصوص انتظاراتش از مذاکرات پيش رو در وين گفت: دليلي براي داشتن نگاه منفي به مذاکرات پيش رو نداريم، مذاکرات آغاز شده، مراحل مقدماتي را طي کرده و وارد مرحله جديدي شده است و اگر از طريق تعاملات سياسي ادامه يابد زمينه پيشرفت فراهم ميشود اما اگر غربيها با نگاه تاجرمآبانه و چانهزني بلاوجه به موضوعات توجه کنند بعيد ميدانم مذاکرات پيشرفت داشته باشد.
وي با اشاره به دغدغه غربيها از آينده هستهاي ايران تصريح کرد: راه علاج اين نگرانيها، گفتوگو است، اما اگر دنبال اين باشند که ايران را از اين مذاکرات منصرف کنند، اشتباه ميکنند.
لاريجاني خاطرنشان کرد: از آنجايي که پرونده هستهاي يک پرونده ملي است بايد وفاق لازم ميان قواي مختلف وجود داشته باشد و ترديدي نيست که اين وفاق ميتواند به پيشبرد اين پرونده کمک کند.
وي ادامه داد: اما اين به معناي اين نيست که در مجلس نظرات مختلف مطرح نشود کمااينکه در ساير کشورها نيز همينطور است. آراي مختلف در مجلس وجود دارد و ايرادي نيست که نظرات گوناگون شنيده شود. مهم اين است که در کل ،برآيند کار، همکاري براي حل اين مسئله ملي باشد.
رئيس مجلس شوراي اسلامي اظهار داشت: بعضي از حرفهايي هم که در غرب در مورد مذاکرات ژنو و نتايج آن مطرح ميشود، تفسيرهاي خاصي است. شايد تصوراتي داشتند که در توافقنامه نتوانستند محقق کنند. حال آن را در قالب روشهاي ديگري مطرح ميکنند و ما کاري به اين اظهارنظرها نداريم و بايد به متن توجه کرد.
لاريجاني خاطرنشان کرد:ديپلماتهاي ما بايد متن را مبنا قرار دهند نه تقاضاها يا اهداف ديگري که ديگران مطرح ميکنند.
رئيس قوه مقننه با اشاره به منشور شهروندي دولت اظهار داشت: هنوز اين منشور که از سوي دولت مطرح شده نهايي نشده که به صورت سندي مطرح شود که البته برخي از موضوعات مندرج در آن مطرح شده است.
لاريجاني اضافه کرد: ما در قانون اساسي ظرفيتهاي مختلفي را داريم که مستقيما به حقوق مردم مرتبط است.
رئيس مجلس شوراي اسلامي خاطرنشان کرد: در مورد برخي از دادگاهها هيأت منصفه در قانون اساسي در نظر گرفته شده که هنوز اين به صورت يک قانون درنيامده بنابراين اگر از اين طريق عمل شود و اين مسائل محقق شود يکي از ظرفيتهايي است که در قانون اساسي ديده شده و در اصل هشتم نيز امر به معروف و نهي از منکر آمده که هيچوقت به صورت يک قانون درنيامده که اين هم جزء حقوق مردم است و يک نوع نظارت عامه را در سطوح مختلف به وجود ميآورد و کساني که ميخواهند امر به معروف و نهي از منکر مخصوصا در برابر مسئولين داشته باشند، بايد از صيانت لازم برخوردار شوند.
رئيس مجلس شوراي اسلامي در پاسخ به سئوال خبرنگار ديگري مبني بر اينکه به نظر ميرسد آمريکاييها دوست دارند مذاکرات به بنبست برسد، توصيه شما به مذاکره کنندگان آمريکايي و دستگاه ديپلماسي کشورمان چيست؟ گفت: آنها که به توصيه ما گوش نميدهند اما اگر بر فرض مذاکرات به بنبست برسد چيزي نصيب آقاي اوباما و تيمش نخواهد شد.
وي اضافه کرد: آنها «آمريکا» ميخواهند دستاوردي در مذاکرات داشته باشند تا بگويند ما مسئله هستهاي ايران را حل کردهايم و اگر با حرفهاي نامربوطشان فشار بياورند و اين موضوع گسسته بشود، دستاوردي نصيبشان نخواهد شد.
لاريجاني در پاسخ به سئوال خبرنگار ديگري درباره بيانيه وزارت خارجه آمريکا و درخواست براي رفع حصر ميرحسين موسوي و مهدي کروبي اظهارداشت: اين سخنان حرفهاي گزافي است زيرا آنها در شئون داخلي ايران دخالت ميکنند.
وي به مباحث مطرح در بيانيه وزارت خارجه آمريکا را مربوط به امور داخلي جمهوري اسلامي ايران دانست و افزود: اين مباحث ساز و کار خاص خود را دارد که پيشتر درباره آن توضيح دادهام.
خبرنگاري از رئيس مجلس شوراي اسلامي پرسيد «گويا آرايش سياسي خانه ملت در حال تغيير است ، در چنين شرايطي نظر شما درباره تشکيل فراکسيون حامي دولت در مجلس چيست و اين اقدام را مثبت ميدانيد يا منفي؟» که رئيس مجلس پاسخ داد: اصولاً اينگونه جمعيتهاي سياسي که ساخته و پرداخته قدرتها باشد را خيلي مفيد نميدانم، حال اين جريان چه در بيرون و چه در داخل مجلس باشد.
وي اضافه کرد: اکنون در داخل مجلس چنين بحثي مطرح نيست و اگرهم هست در وضع خفيفي است، اين مباحث به نفع مجلس نيز نيست زيرا آرم دار بودن افراد نفوذ کلامشان را کاهش ميدهد.
رئيس مجلس شوراي اسلامي همچنين تصريح کرد: اگر مقصود از طرح چنين مباحثي کمک به دولت باشد، اين راهش نيست که اکنون مطرح شد.
لاريجاني درباره بحث رابطه با آمريکا نيز که از سوي خبرنگاري پرسيده شد، اظهارداشت: ما هنوز راهي طولاني در اين زمينه داريم،فکر ميکنم خيلي نميتوان در اين زمينه جست زد زيرا اين مباحث از نظر سياسي دچار پيچشهاي فراواني است.
لاريجاني با بيان اينکه انتقاداتي به نحوه بودجهنويسي وارد است اظهار داشت: اينکه تبصرههاي زياد در ذيل ماده واحده بيايد و هر يک از آنها يکي از قوانين مادر را زخمي کند کار درستي نيست و کسي که قصد سرمايهگذاري يا کارآفريني دارد نميداند سال آينده کداميک از اين قوانين مجروح ميشود.
وي با بيان اينکه روش فعلي بودجهريزي بايد منسوخ شود، اضافه کرد: در ارتباط با تغيير نحوه بودجهريزي در کشور کارهايي شروع شده و انشالله با همکاري با دولت روش بودجهنويسي اصلاح ميشود.
رئيس مجلس شوراي اسلامي با اشاره به اعتبارات فرهنگي در قوانين بودجه، گفت: بودجه فرهنگي در سالهاي گذشته رشد نزولي نداشته اما اين اعتبارات کفاف بخش فرهنگ را نميدهد بخشهاي مختلف فرهنگي اعم از بخش رسانهاي و ... نيازمند کمک بيشتري است.
لاريجاني اظهار داشت: من در مجلس هم گفتم اين مقدار توجهي که در بودجه به بخش فرهنگ شده هنوز مشکلات اصلي فرهنگ را نميتواند حل کند و بايد توجه بيشتري به اين حوزه صورت پذيرد.
وي افزود: مشکلات ديگري هم در بخش اعتبارات فرهنگي وجود دارد که به حوزه منابع مربوط ميشود و اميدواريم در سالهاي آينده اين منابع تکميل شود.
انتهاي پيام/
منبع : فارس